Op 12 december is in het Stedelijk Museum Zutphen de feestelijke première van de stop-motion film die is gemaakt door kinderen van OBS De Fontein in Warnsveld. De kinderen van groep 8 presenteren hier hun zelfgemaakte film aan hun ouders. Daarna leiden ze hun ouders rond door het museum om ze van alles te vertellen over de Tachtigjarige Oorlog.

De hele school De Fontein uit Warnsveld is tussen de herfst- en kerstvakantie bezig met het thema ‘tijdmachine’. Elke groep koos een tijdsperiode om zich in te verdiepen. Groep 8 ging voor de Tachtigjarige Oorlog en het herdenkingsjaar 1572. Dat is namelijk niet alleen de ‘geboorte van Nederland’, maar is ook voor Zutphen erg belangrijk: het is het vermeende rampjaar voor de stad. Een mooie aanleiding voor groep 8 van De Fontein om zich in deze belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis te verdiepen.

Bij dit project is de samenwerking aangegaan met het Stedelijk Museum Zutphen. In de vaste collectie is veel over de Spaanse bezetting te vinden, onder andere in de tentoonstelling Als stadsmuren konden spreken. De leerlingen van groep 8 hebben het museum en de tentoonstelling bezocht en inspiratie opgedaan. Ook bestudeerden ze een zelfgekozen object.

© Foto: Raissa Velders