Burgemeester Annemieke Vermeulen wil dit jaar eens per maand extra controles laten uitvoeren op de bedrijventerreinen in Zutphen. Criminaliteit op deze locaties blijft volgens de gemeente te veel buiten zicht. Daarom trekt Zutphen, als het aan de burgemeester ligt, een ton per jaar uit om hier strenger te gaan handhaven. Dat meldt De Stentor.

De verschillende bedrijventerreinen zouden aanlokkelijk zijn voor bijvoorbeeld drugsproductie, witwaspraktijken, vastgoedfraude of arbeidsuitbuiting. Afgelopen jaar heeft Zutphen met verschillende controles al een eerste stap gezet om deze zogenoemde ondermijning tegen te gaan, maar dit jaar gaat Zutphen verder. Eén keer per maand moet op een van de terreinen een integrale controle gaan plaatsvinden.

De gemeenteraad moet tijdens een van de komende raadsvergaderingen nog een definitief besluit nemen over het voorstel. Behalve dat er dan een projectleider wordt aangesteld om controles voor te bereiden, moeten er dan ook extra toezichthouders komen omdat het uitvoeren van deze controles niet ten koste mogen gaan van huidige taken.