Met de tocht ‘Fietsen veur de Club’ is zaterdag meer dan twintigduizend euro opgehaald door supporters van De Graafschap. Prominente en minder prominente Superboeren bestegen een ijzeren ros om tot wel tweehonderd kilometer door de Achterhoek te fietsen.

“Ik vind het heerlijk”, zegt oud-voetballer Lowie van Schijndel, die in de jaren ’90 voor De Graafschap voetbalde. “Ik hou van deze streek dus alles wat ik zie, omarm ik.” De start en de finish van de tocht waren bij stadion De Vijverberg, maar onderweg maakten de deelnemers een flinke ronde door de Achterhoek. Zo kwamen fietsers van de langste route onder meer bij FC Winterswijk, de steengroeve in Winterswijk en VV Vorden uit. “De Achterhoek is natuurlijk prachtig, dus hier fietsen is al een cadeautje”, vindt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem, die net als Van Schijndel en oud-trainer Jan Vreman was gestrikt om een deel van de route mee te fietsen. “Het is mooi vlak en uit de wind. Perfect!”

Met de fietstocht werd geld ingezameld voor twee doelen, de realisatie van een De Graafschap-museum bij het stadion én het onderzoek naar kankerbestrijding in samenwerking met Bergh in het Zadel. Het streefbedrag was 19.540 euro, met een knipoog naar het oprichtingsjaar van de Doetinchemse voetbalclub. “Daar zitten we al dik overheen, volgens mij zitten we bijna aan 24,000 euro”, zegt Patrick Peters, namens Oldies DTC een van de organisatoren.

Hoe het museum, dat in het huisje van Theo aan de Lijsterbeslaan bij De Vijverberg moet komen, er precies uit komt te zien is nog de vraag. De deelnemers zijn in ieder geval meer dan tevreden over ‘Fietsen veur de club’. “Het is goed voor kankeronderzoek, dat is ook waar de club het afgelopen jaar mee op de borst heeft gevoetbald”, zegt burgemeester. “Maar het is ook mooi voor het museum, want iedere topclub verdient een museum.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8