Medewerkers van het Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem en het DRU Industriepark in Ulft staan te popelen om weer publiek te ontvangen. Het kabinet maakte dinsdagavond bekend ruimte te bieden aan de cultuursector, wat in de Achterhoek met ingetogen vreugde wordt ontvangen.


“We zijn echt een beetje weggekwijnd de afgelopen twee jaar”, aldus de directeur van het DRU Industriepark, Juliëtte Hofman, over de invloed van de coronamaatregelen op haar personeel. “We verdienen het ook om weer met z’n allen aan de slag te mogen.” Ook bij het Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem heerst opluchting dat er weer wat mogelijk is. “We zijn gewoon blij dat we weer mogen doen waarvoor we op aarde zijn”, sluit directeur Charles Droste zich aan bij Hofman. “En dat betekent theatervoorstellingen laten zien, filmhuisvoorstellingen laten zien, dus ja, we zijn blij.” De opening van de theaters blijft wel beperkt. Tot 22.00 uur ’s avonds zijn mensen welkom, terwijl ook andere coronamaatregelen gelden.

In de DRU kunnen voorstellingen met maximaal honderd bezoekers doorgaan vanwege de anderhalve meter afstand die gehouden moet worden. Droste geeft aan dat het Amphion geen winst zal maken met de aangekondigde versoepelingen en de daaruit volgende bezetting. De uitverkochte voorstellingen in de grote zaal worden voorlopig doorgeschoven zodat zoveel mogelijk publiek aanwezig kan zijn. Met de andere programmering wordt gepuzzeld, zo kunnen voorstellingen van de kleine naar de grote zaal worden verplaatst. “We willen zoveel mogelijk voorstellingen door laten gaan”, geeft Droste aan.

‘We staan in de startblokken’
De komende dagen wordt duidelijk welke voorstellingen wanneer worden ingepland. Zaterdagavond is er voor het eerst publiek welkom in het Amphion, daarvoor moet er volgens directeur Droste nog het nodige gebeuren: “We moeten de mensen informeren en we moeten ze duidelijk maken wat er wel en niet gaat gebeuren. Dat er weer QR-controle aan de deur is en dat ze na afloop helaas geen borrel en bitterballen kunnen krijgen, maar dat ze het pand moeten verlaten. De techniek is er klaar voor, de teams zijn er klaar voor, dus wij staan in de startblokken.”

Nog geen ‘happy end’
Helemaal tevreden zijn de theaterdirecteuren ondanks de versoepelingen nog niet. “Het ‘happy end’ komt pas op het moment dat de volledige heropening er is”, aldus Hofman. “Dat we nu een beetje ruimte hebben gekregen is goed, daarmee kunnen we in ieder geval de eerste stap zetten. We hopen dat vervolgstappen heel snel volgen, waardoor we het bedrijfstechnisch ook gewoon als sector aankunnen en draaiend kunnen maken.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep REGIO8