Ruim 5800 vierkante meter aan nieuw bos. Dat heeft de oproep van IVN Natuureducatie tot nu toe opgeleverd. Dirk Vreman uit Heelweg is een van de veertien Gelderlanders die zo’n ’tiny forest’ heeft aangeplant. “Ze gaan hier bij mij aan de ene kant bouwen en aan de andere kant ook. En toen dacht ik: daar kan wel wat groen bij als tegenhanger”, verklaart Dirk aan Omroep Gelderland. Hij schreef zich in voor de subsidieregeling nadat hij in de zomer een oproepje zag. “Je moet minimaal 100 vierkante meter land hebben en ik heb hier 160 vierkante meter beschikbaar.”

Het kleine bos bestaat uit inheemse bomen en deelname aan het project leverde Dirk ook een cursus in de tiny forest-plantmethode op. “Het gaat er dan om dat je het land goed omspit, dat je veel bomen die in Nederland voorkomen, bij elkaar zet. En dat mag je dan allemaal zelf gaan regelen, je krijgt echt de vrije hand. Heel leuk.” Toch zijn de bossen niet alleen voor eigen gebruik. Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat ook anderen kunnen genieten van de nieuwbakken natuur. Dat kan bijvoorbeeld tijdens Open Tuinendag, maar bij Dirk kunnen ook de buren al meegenieten. “Voor mijn verjaardag hebben de buren samen een bankje aangeschaft voor in het tiny forest, schitterend.”

Hoewel Dirk de boompjes in november pas geplant heeft, beginnen de contouren van het bos al zichtbaar te worden. “Het is natuurlijk een heel zachte winter geweest, dus ik kocht de boompjes toen ze 30 tot 40 centimeter hoog waren, en nu zijn ze toch zeker al zo’n 60 centimeter hoog. Het groeit goed.” IVN is blij met het succes en verwacht in 2023 een nieuwe selectieronde te houden voor mensen die een tiny forest willen aanleggen.

© Foto: Omroep Gelderland