In een gedeelte van Bronckhorst, waaronder in Vorden en Baak, geldt momenteel een verbod op het vervoeren van pluimvee. Dit omdat er op een pluimveebedrijf in Eefde vogelgriep is ontdekt.

De uitbraak van vogelgriep werd dinsdag vastgesteld op het pluimveebedrijf in Eefde. Daardoor moeten er op dat bedrijf ongeveer zesduizend kippen worden geruimd. Volgens Omroep Gelderland gaat het vermoedelijk om de zeer besmettelijke variant van het virus. Sinds eind oktober vorig jaar geldt al een landelijke ophok- en afschermplicht voor vogels vanwege de uitbraak in Nederland. In Gelderland is er onder meer vogelgriep ontdekt op bedrijven in Ede, Otterlo en Vuren.

De uitbraak in Eefde betekent dat in een gebied van tien kilometer rond het pluimveebedrijf een vervoersverbod is ingesteld. Een gedeelte hiervan ligt in Bronckhorst, onder meer Vorden en Baak vallen binnen de straal. De bebouwde kom van Steenderen valt er net buiten.

Wilde vogels

Personen die in het buitengebied van de gemeente stuiten op overleden vogels, worden gevraagd om contact op te nemen. “Omdat vogelgriep zo besmettelijk is, is het ook belangrijk de vondst van dode wilde vogels te melden”, laat de gemeente Bronckhorst weten. “Dit kunt u doen bij de daarvoor bestemde instanties.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8