Het paasvuur in Meddo is zondagavond voor de allerlaatste keer ontstoken. Door een tekort aan vrijwilligers, maar ook het strenge stikstofbeleid, heeft de organisatie van het Vuurfestival doen besluiten er mee te stoppen. Na 48 jaar komt er een einde aan de paasvuurtraditie in het Achterhoekse kerkdorp.

“Het is nog één keer dubbel genieten, omdat de laatste keer is”, zegt een inwoner uit Meddo tegen Omroep Gelderland. “Dit paasvuur is een enorme belevenis en traditie. We komen hier al jaren, dus dan is het extra jammer dat het na vanavond klaar is. Ik hoop dat er alsnog mensen zijn die het weer op gaan pakken.”

Aan het ontsteken van het paasvuur ging een hele openingsceremonie met vuurwerk vooraf. In een aantal minuten werd teruggeblikt op de lange paasvuurgeschiedenis van Meddo. Vooral in de afgelopen jaren kwam de traditie steeds meer onder druk te staan.

De organisatie van het Vuurfestival maakte in november de keuze om het paasvuur dit jaar voor de laatste keer te organiseren. “We hebben nog één keer dit grote vuur gebouwd, want daar ligt wel ons hart”, zegt Heesen. “Nu is het helaas wel tijd om te stoppen.”

© Foto: Omroep Gelderland