Veel mensen spelen met de gedachte om iets te willen betekenen voor vluchtelingen. Het initiatief Takecarebnb maakt het mogelijk dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning tijdelijk bij een gastgezin logeren. Op donderdag 17 maart organiseren gemeenten in de Achterhoek samen met Takecarebnb een voorlichtingsavond over het onderwerp in de Koppelkerk in Bredevoort. De avond is zowel live bij te wonen als te volgen via livestream.

Als gastgezin heb je de mogelijkheid om nieuwkomers welkom te heten en wegwijs te maken in Nederland door ze een tijdelijke logeerplek aan te bieden. Via het logeren komt een vluchteling op een natuurlijke manier in aanraking met het alledaagse leven. Zo kan een gast oefenen met de Nederlandse taal en komt het leren van de ongeschreven regels en gebruiken gaandeweg voorbij. Een matchmaker van Takecarebnb zorgt voor goede begeleiding tijdens de gehele logeerperiode en na een positieve kennismaking spreken we eerst een proeflogeerweekend af. Over het algemeen wordt uitgegaan van een termijn van drie maanden logeren.

Gemeenten in de Achterhoek en Takecarebnb hebben hun krachten gebundeld om de inburgering van nieuwkomers te verbeteren en versnellen. De partijen tekenden een overeenkomst onder de gedeelde overtuiging dat samenwerking de integratie verbetert. De ambitie is om tijdelijk verblijf bij een Nederlands gastgezin voor meer vluchtelingen in de Achterhoek mogelijk te maken, om een extra impuls te geven aan taalverwerving en inburgering.

Foto: RTV Ideaal