© Foto: Omroep Gelderland (archief)

Miljardair Hans Melchers (85) uit Vorden staat volgende week voor de rechter. Melchers wordt ervan verdacht dat hij in de jaren tachtig met zijn Arnhemse bedrijf Melchemie grondstoffen aan Irak leverde, waarmee het land mosterdgas maakte. Zelf heeft hij dat altijd ontkend.

De zaak tegen Melchemie, dat inmiddels Otjiaha heet, is aangespannen door vijf Irakese slachtoffers van gifgasaanvallen. Advocaat Liesbeth Zegveld staat hen bij. “Mijn cliënten zijn begin jaren tachtig in aanraking gekomen met mosterdgas, dat gemaakt is van chemische grondstoffen die Melchers’ bedrijf leverde”, zegt de advocate tegen Omroep Gelderland. Wie met het gas in aanraking komt, kan daar grote schade aan overhouden. “Eén van de mensen die ik bijsta heeft middelmatige schade overgehouden aan het gas, de andere vier ernstig”, aldus Zegveld.

Melchers zou veertig jaar geleden rechtstreeks betrokken zijn geweest bij de levering van grondstoffen aan Irak. Zelf heeft hij dat altijd tegengesproken. Toch wordt hij nu ter verantwoording geroepen in de rechtbank. Zegveld zegt dat de miljardair er weet van moet hebben gehad. “Hij had in die tijd persoonlijk contact met minister Van den Broek van Buitenlandse Zaken en heeft ook gezegd dat hij zich direct bemoeide met de grote deals die zijn bedrijf sloot.”

© Foto: Omroep Gelderland