Het vijftigste Sleutelwerk van Gelderland is bekend. Erfgoed Gelderland ging in opdracht van provincie Gelderland het afgelopen jaar op zoek naar de vijftig belangrijkste objecten uit de Gelderse kunstgeschiedenis: de sleutelwerken. Dit zijn kunstobjecten die bepalend, invloedrijk of kenmerkend zijn voor de Gelderse kunstgeschiedenis.

De eerste 49 sleutelwerken waren al bekend en zijn online te zien. De afgelopen maand kon het publiek ideeën inzenden voor het vijftigste sleutelwerk. Een van deze ideeën is door een team van kunstkenners en kunsthistorici uitgekozen. De wandschilderingen van de twaalf apostelen in het koor van de Hengelose Remigiuskerk zijn het nieuwste Sleutelwerk van Gelderland.

In 1911 kwamen tijdens werkzaamheden aan de Hengelose Remigiuskerk prachtige muurschilderingen vanonder het witte pleisterwerk tevoorschijn. Deze muurschilderingen stammen uit de eerste helft van de vijftiende eeuw. Ze zijn daarmee een van de oudste overgebleven voorbeelden van wandschilderkunst in Nederland. De schilderingen verbeelden de twaalf apostelen.

Naast de wandschilderingen van de twaalf apostelen in het koor, zijn er ook nog wandschilderingen van de aanbidding van de koningen en twee vrouwelijke heiligen. Volgens experts zou er zelfs nog veel meer verborgen kunnen zitten onder het pleisterwerk in de Remigiuskerk. Alle Sleutelwerken van Gelderland zijn te zien op: collectiegelderland.nl/sleutelwerken.

Foto: Hans Wijninga