In en buiten de Achterhoek zijn vorige week meer dan 250 locaties gecontroleerd in het kader van de Week tegen Ondermijning. Met de vondst van tientallen wapens, kilo’s aan designerdrugs en een hele reeks aan andere vondsten zijn de samenwerkende partners erg tevreden over de inzet.

“De afgelopen week was een mooi voorbeeld van hoe wij als één overheid optreden tegen ondermijnende praktijken”, vindt Larissa Huijgmans, plaatsvervangend districtschef bij de politie Noord- en Oost-Gelderland. “We hebben ook laten zien dat samenwerking echt loont.” Van grens-, horeca- en transportcontroles tot invallen in garageboxen en het sluiten van een coffeeshop in Zutphen, overal lieten de samenwerkende organisaties zich zien. Het zichtbaar zijn was ook een belangrijk onderdeel van de actie van onder meer de politie, gemeenten, de Belastingdienst, de NVWA, het UWV, de Douane, de Arbeidsinspectie en de Marechaussee.

Onder de meer dan 250 bezochte locaties zaten onder meer horecazaken, kappers en panden op bedrijventerreinen. Als er overtredingen werden geconstateerd, werd direct geschakeld met andere overheidsinstanties om door te pakken. “De acties en controles waren zowel preventief als repressief en niet uitsluitend gericht op drugsgerelateerde criminaliteit”, melden de organiserende partijen. “Maar bijvoorbeeld ook op illegale bewoning, illegale prostitutie, slechte arbeidsomstandigheden, huisvesting van arbeidsmigranten en verkeersovertredingen.”

Onderdeel van de actieweek was een reeks verkeers- en milieutransportcontroles, zoals langs de N18 in Groenlo. Daar werden tientallen vrachtwagenchauffeurs aan de kant gezet. Bij vijftig procent van de gecontroleerde milieutransporten zijn overtredingen geconstateerd. “Zo werd bijvoorbeeld te veel lading vervoerd, waren er technische gebreken aan de vrachtwagens en werd afval getransporteerd zonder de daarvoor benodigde documenten”, melden de organisatoren van de controles. “Bij drie transporten waren de gebreken zo ernstig, dat zij niet verder mochten rijden.”

Specifieke aandacht was er ook voor drugscriminaliteit. In totaal zijn er veertien aanhoudingen verricht op verdenking van betrokkenheid bij drugsproductie of de handel in verboden middelen. Ook zijn er drugs in beslag genomen met een straatwaarde van meer dan 560.000 euro. In Apeldoorn werd er bij een controle in één voertuig twaalf kilo aan designerdrugs gevonden en in beslag genomen.

Namens de betrokken gemeenten laat burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst weten blij te zijn met de inzet tegen ondermijning: “In Bronckhorst organiseerden we vorige week daarom onder andere ook een escape room voor middelbare scholieren op een school in Vorden. Het is onze prioriteit te blijven inzetten op bewustwording, het versterken van de weerbaarheid en de gezamenlijke aanpak met de verschillende partijen van deze criminaliteit. We hebben in de afgelopen week gezien dat dat veel oplevert!”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (controle in Groenlo)