Het grootste openbare waterstoftankstation van Europa is maandagochtend in Doetinchem op zijn plek getakeld. Vanaf half december kunnen eigenaren van voertuigen op waterstof er tanken, maar het is nog niet bekend wanneer de bussen van Arriva aan de pomp staan, zo schrijft REGIO8.

“In de containers zit alles om straks met waterstof te gaan tanken”, zegt directeur Paul Kuster van Kuster Olie over de installatie. De afgelopen maand zijn er al grondwerkzaamheden uitgevoerd bij het tankstation aan de Wijnbergseweg. “De containers kunnen de waterstof die wordt aangevoerd comprimeren in hogedrukcilinders tot ongeveer 500 en 1000 bar”, zo legt Kuster uit. In deze cilinders ligt de waterstof in gasvorm te wachten op een klant. Zodra deze zich meldt bij de dispenser, vloeit de waterstof vanuit de hogedrukcilinders in het voertuig.” Doetinchem krijgt daarmee het tiende openbare waterstoftankstation van Nederland. “Het wordt het grootste openbare waterstoftankstation van Europa”, vertelt Kuster. “In Groningen ligt een grotere, maar die staat achter een hekwerk. Ons station staat aan de openbare weg en iedereen kan komen tanken.”

Het blijft wel onduidelijk hoeveel mensen gebruik gaan maken van het waterstoftankstation, omdat het rijden op waterstof nog vrij onbekend is. Volgens het bedrijf rijden er maar 25 waterstofauto’s in de Achterhoek rond. “Het is een beetje het ‘kip en het ei’ verhaal”, zegt Kuster. “Zolang er geen stations zijn, zijn er ook geen auto’s. De auto’s die er nu rijden zijn niet voldoende om het waterstofstation rendabel te krijgen.” Het dichtstbijzijnde waterstoftankstation ligt op dit moment in Arnhem. Kuster: “We hebben de hoop dat mensen die straks op dat traject reizen, een waterstofauto gaan aanschaffen.”

Foto: REGIO8.