We zitten al een paar dagen in mei en er is dit jaar nog steeds geen officiële warme dag geweest. Aan het einde van deze week zou het volgens de verwachtingen eindelijk zover moeten zijn. Amateur-meteoroloog Gerrit Vossers uit Silvolde vindt het ook wel lang duren voordat het op gang komt, maar extreem is het volgens hem nog niet.

“Het heeft vooral gewoon met de windrichting te maken”, legt Vossers uit aan Omroep Gelderland. “Deze is het hele jaar al heel vaak noordelijk geweest of noordwestelijk of noordoostelijk. Dan krijg je gewoon koudere lucht aangevoerd.” Volgens hem is dat ook de charme van Nederland. “Je kunt hier van alles hebben qua weer en het kan ook zo weer veranderen. Ik heb in ieder geval nog niet de indruk dat het heel extreem is of dat we ons zorgen moeten maken.”

Weerkundig is het een warme dag als het in De Bilt 20 graden of warmer is. Bij 25 graden is het een zomerse dag en bij 30 graden of meer is het een tropische dag. Maar de 20 graden is dit jaar nog niet gehaald. En dat is best bijzonder, want volgens weer.nl is het deze eeuw ieder jaar voor 1 mei al een keer 20 graden of warmer geweest. In de 20e eeuw kwam het veel vaker voor dat de eerste officiële warme dag pas in mei werd gemeten. Volgens de metingen op het centrale punt in De Bilt maar liefst 34 keer. In 1997 zou voor het laatst zijn voorgekomen en in 1983 werd de eerste warme dag pas op 31 mei gemeten. Op het nippertje dus.

Na regen komt volgens Vossers niet per se zonneschijn. “We hebben twee natte eerste maanden van het jaar gehad”, licht Vossers toe. “Dan verwachten mensen daarna eigenlijk automatisch mooi weer, maar zo werkt het natuurlijk niet.” Ook de invloed van de lagere temperaturen valt volgens weerboer Gerrit wel mee, in ieder geval voor de boeren: “De mais groeit misschien iets minder hard, maar wij hebben gisteren al wel het eerste gras ingekuild en dat is op een heel normaal moment in het jaar.”

© Foto: RTV Ideaal (archief)