Het misdaadprogramma Opsporing Verzocht bestaat deze dinsdag precies veertig jaar. Door de decennia heen werd talloze keren de hulp van het publiek gevraagd om open zaken op te lossen. Eén van de zaken die veelvuldig voorbijkwam – en kon worden opgelost dankzij het programma – was de dood van Alex Wiegmink. Broer Peter Wiegmink is de tv-makers daar nog steeds dankbaar voor.

“Wij hebben er de totale ontknoping aan te danken”, blikt Wiegmink terug aan Omroep Gelderland. “Eén van de twee moordenaars is destijds vrijwillig naar de politie gestapt om zich aan te geven, omdat hij mijn kop en die van Peter R. de Vries op de televisie spuugzat was. Hij had wroeging, het vrat aan hem. Dat is natuurlijk een geweldig succes voor Opsporing Verzocht.”

Het tv-programma kende door de jaren heen verschillende presentatoren. Op dit moment is Anniko van Santen al zeventien jaar het gezicht van Opsporing Verzocht, maar toen Peter Wiegmink regelmatig te zien was rondom de moord op zijn broer, presenteerde Frits Sissing het programma nog – die meerdere interviews met Wiegmink opnam.

Wiegmink denkt dat het goed zou zijn, wanneer het rechercheprogramma van AVROTROS vaker persoonlijke verhalen onder de aandacht zou brengen van nabestaanden in moordzaken. “Ze zouden nog veel méér op deze wijze moeten rechercheren: speculeren op de gemoedstoestand van de mensen. Dan kom je veel meer te weten”, denkt Wiegmink.

© Foto: Omroep Gelderland