Conservator Wouter Derksen droomt van een groot museum in het teken van schilderkunst uit de Achterhoek. Hij verzamelt al tientallen jaren werken.

Derksen zit weggestopt in een kleine kelder van een verouderd gebouw in het centrum van Vorden. Wie het kleine trappetje afloopt, ziet meteen vijf kleurrijke schilderijen van het Achterhoekse landschap rond Almen. “Dit is werk van Martha Heijenk,” vertelt hij aan Omroep Gelderland. “We zien het golvende landschap met de dorpskerk van Almen in de verte. En daarnaast de Gorsselse heide in verschillende jaargetijden. Deze schilderijen tonen de Achterhoek op z’n mooist.”

Het museum voor Achterhoekse schilderkunst (MAS) Vorden bestaat sinds 2006. Op hetzelfde moment dat er steeds meer aandacht kwam voor de identiteit van de Achterhoek moest Derksen met zijn collectie verhuizen naar de spelonken van het oude raadhuis in Vorden. Al zestig jaar verzamelt hij schilderijen van Achterhoekse kunstenaars of vakgenoten die zich lieten inspireren door de inwoners, landschappen of stadsgezichten. 

© Foto: René Arendsen