Omwonden van een noodopvang voor minderjarige vluchtelingen op camping De Betteld in Zelhem wisten niet wat ze zagen toen ze de asielzoekers op slippers buiten zagen lopen. Ze besloten de buurt op te roepen om spullen te doneren en daar is in de hele Achterhoek gehoor aan gegeven.

“Dit kan niet”, zegt Ingrid Vossegat uit Zelhem tegenover Omroep Gelderland over haar gedachten toen ze de vluchtelingen over straat zag lopen. Ze vraagt haar buren om wat geld te doneren voor wat nieuwe kleding voor de vluchtelingen die tijdelijk bij haar om de hoek wonen. “Aanhangers vol met spullen”, vertelt Vossegat over het resultaat van haar oproep. Van toiletartikelen tot heel veel kleding. “T-shirts, ondergoed, sokken, spelletjes, schoenen, tassen, sportspullen: je kan het zo gek niet bedenken of het is gedoneerd”, vertelt Janneke Boerma, die alle spullen samen met haar moeder Ingrid verzamelt. “Zelfs nieuwe dingen.”

Na de oproep in de buurt, plaatst Janneke een berichtje op Facebook. “Toen stroomden de spullen binnen. En nog steeds, ondanks dat we hebben aangegeven dat het niet meer nodig is.” Alle ingebrachte spullen liggen in een grote hal op de camping, waar vrijwilligers helpen met sorteren. De vluchtelingen, van veertien tot zeventien jaar oud, verblijven tot eind maart in een groepslocatie op het terrein. Ze konden hun ogen niet geloven toen ze recent twee setjes kleding en schoenen mochten uitzoeken. “Ze zijn er heel blij mee”, zegt Janneke. “Ook met het kerstpakket dat gesponsord werd door lokale ondernemers. Je kon zien dat ze enorm dankbaar waren.”

‘Overweldigend’
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt de steun overweldigend. “Hier hadden we geen rekening mee gehouden”, zegt Angelique Kerkhof van het COA. “Dit is echt heel bijzonder. De aanhangwagens, ik overdrijf niet, bleven maar aanrijden met spullen voor de jongeren. Echt geweldig.” Alles komt momenteel goed van pas. “De meeste jongeren kwamen aan met een half gevuld plastic tasje. Het is heel erg fijn dat er nu truien, jassen, sokken, schoenen en ondergoed is gekomen.”

Corona-uitbraak
Vijf weken zijn de jongens en meisjes inmiddels in Zelhem. Vanwege hun jonge leeftijd mag Omroep Gelderland hen niet interviewen. Bovendien zitten ze momenteel in isolatie. “We hebben een coronagolf. Dat is heel lastig voor ze. De groep zit in quarantaine op hun kamers, dat is niet makkelijk, maar ze doen het fantastisch.”

Activiteiten
Zodra de groep pubers weer helemaal coronavrij is, gaan de activiteiten weer beginnen. “We hebben gelukkig scholing kunnen regelen met de internationale schakelklas (ISK). Zij geven hier op de locatie lessen.” Ook de spelletjes die zijn gedoneerd worden goed gebruikt. “Eén jongen gaat elke dag puzzelen, dat is heerlijk om te zien.”

Omwonenden overvallen
Veel omwonenden werden in december overvallen door het feit dat de camping werd ingezet als noodopvang. “Mensen waren bezorgd, en dat begrijp ik, want je weet niet wat er op je afkomt. Iedereen wil helpen, ‘maar moet het op m’n deurmat?’, is dan altijd de tweede vraag”, zegt Dirk Jansen, operationeel directeur van De Betteld.

Digitaal bijpraten
De camping wil de omwonenden graag fysiek bijpraten, maar vanwege corona moet het digitaal. In de buurt leven er veel vragen over de vluchtelingen, die in totaal drie maanden in Zelhem zullen verblijven. “Wat voor jongeren zijn het, hoe gaan ze het doen, gaan ze luisteren?”

Vragen vanuit de buurt
Volgens Jansen is er vervolgens heel goed contact met omwonenden, van overlast is volgens hem geen sprake. “Buren nemen wel eens contact op, maar vooral vanuit bezorgdheid. De jongeren lopen weleens over straat ’s avonds hier in het buitengebied. Mensen waarschuwen ons dat ze niemand willen aanrijden en dat we ervoor moeten zorgen dat ze zichtbaar zijn.”

‘Best spannend’
Dat de buurt, maar ook mensen uit Doetinchem, Zutphen, Warnsveld en andere Achterhoekse plaatsen een handje helpen, doet Jansen goed. “Kleding, aandacht en eten. Super mooi als je ziet wat er gebeurt, terwijl het best spannend voor ons was hoe de omgeving zou reageren.”

Foto: Omroep Gelderland