Drie vrienden uit Zelhem zijn hun eigen bierbrouwerij Berlewalde gestart en beleven daarmee hun jongensdroom. Hans Hissink, Mattijn Bosch en Michiel Hissink begonnen ooit met een bierbrouwpakketje, maar dat escaleerde al snel, waardoor de Achterhoek nu weer een biermerk rijker is.

“Het is echt helemaal uit de hand gelopen”, geeft Hans toe. “We zijn ooit begonnen met een plastic gistvaatje en we kwamen er al snel achter dat we dat niet wilden.” De vrienden wilden het bier zelf brouwen en niet afhankelijk zijn van een pakket, maar het aanschaffen van de professionele apparaten bracht wel kosten met zich mee. “Dan ga je met elkaar overleggen: ‘willen we hier echt mee verder?'”, schetst Hans. “Daar hebben we nu alle drie ‘ja’ tegen gezegd en nu hebben we mooi spul staan om bieren mee te brouwen.” De naam van de brouwerij, Berlewalde, slaat terug naar een middeleeuws oerbos dat ooit in de Achterhoek stond.

Onder die naam verkopen de bierbrouwers hun producten al aan plaatselijke ondernemers. “We hebben een leuke partner gevonden in eetgelegenheid De Smoks in Zelhem en de naastgelegen eetwinkel E&F”, vertelt Mattijn. “Daar wordt ons bier verkocht.” Voor de Zelhemse vriendengroep is dat volgens Hans een droom die uitkomt: “Als je naar een restaurant gaat en je ziet je eigen bierflesje op tafel staan, dat is wel een mooi moment.”

Ook een Doetinchemse ondernemer heeft interesse in het bier van de vriendengroep, maar hun kleine brouwerij kan nog niet aan alle vraag voldoen. “Wij hebben op dit moment een ketel en een vergistingsvat van honderdvijftig liter”, legt Mattijs uit. “Dat vat beperkt ons wel een beetje, want zo lang het bier in het vergistingsvat zit, kunnen wij niets anders brouwen.” Een tweede vergistingsvat is al onderweg, zodat de vrienden in de toekomst meer bier kunnen brouwen.

De Zelhemmers hopen hun assortiment, wat nu bestaat uit IPA, Weizen, Dunkel Weizen, Tripple en Blond, uit te breiden en met hun brouwerij uit te groeien tot een van de grotere van de Achterhoek. “Onze droom is wel om uiteindelijk minder te werken voor de baas waar we nu voor werken en wat meer tijd in de brouwerij te steken, zodat het ook rendabel wordt”, vertelt Mattijs. “Maar op dit moment is het echt nog een uit de hand gelopen hobby, wat soms nog geld kost in plaats van dat het wat oplevert.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8