In 2022 vieren en herdenken meer dan 30 gemeenten in Nederland met ‘Samenwerking 1572’ het rampjaar 1572 en daarmee de geboorte van Nederland. Een van de gemeenten die dat jaar te lijden had onder twee belegeringen en een waar bloedbad was Zutphen, dat zich met een groots theaterspektakel in de Walburgiskerk op de kaart gaat zetten.

Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht is een community-art project van, door en voor inwoners van Zutphen. Professionele en amateurkunstenaars, maar ook mensen met een beperking, nieuwkomers, jongeren en ouderen doen mee. De initiatiefnemers werken samen met maatschappelijke organisaties om zowel voor als achter de schermen zoveel mogelijk mensen bij de voorstelling te betrekken. Van 19 tot en met 30 oktober zijn er 11 voorstellingen gepland.

Het project is letterlijk voor en door Zutphen en alle hulp en bijdragen zijn welkom. Met hulp van Mpower, een nieuw initiatief van de Zutphense Uitdaging, wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie en kan iedereen die een steentje bij wil dragen zich aanmelden. Creatievelingen die willen helpen met kostuums en decors, maar ook vrijwilligers voor allerlei zaken, hulp bij de organisatie of bedrijven die materialen of financieel willen sponsoren.

Foto: Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht