Fans van het SBS6-televisieprogramma ‘Steenrijk, Straatarm’ hebben woensdagavond kennisgemaakt met alleenstaande moeder Jacqueline en haar dochter Esmée uit Zutphen. Compleet onverwacht mochten zij een paar dagen van huis en weekbudget ruilen met steenrijke meiden in… Dubai.

Op tv vertelde onder andere actieve buurtbewoner Martijn Overduin over het leven van Jacqueline. Met hulp van onder andere Perspectief Zutphen bouwt zij namelijk na jarenlange problemen haar leven weer op. “Het leek me altijd al zo gaaf om eens te kijken hoe het is aan de rijke kant en dat is gelukt”, zegt Jacqueline blij. Ze is inmiddels weer thuis. Voor haar op tafel ligt een plakboek over haar reis via het tv-programma.

Voor de Zutphense moeder en dochter was het een geweldige ervaring. Na wat Jacqueline noemt een ‘rothuwelijk’ werd het leven niet gemakkelijker voor haar: de ex liet haar achter met schulden en de zorg voor drie kinderen. De jongste, Esmée – inmiddels negentien jaar oud, was toen nog maar anderhalf. Al die tijd moest ze de eindjes aan elkaar knopen, vakantie zat er niet in en door lichamelijke problemen moest ze haar werk in de catering in Brummen stoppen. Maar nu lijkt het tij gekeerd. Ze heeft een baan als productiemedewerker in Zutphen, kon via woningruil naar Zutphen verhuizen en met hulp van Perspectief Zutphen bouwt ze weer een netwerk op. Elke week kookt ze in de hopwoning van Perspectief Zutphen, bij haar om de hoek, voor andere mensen die het net als zij niet breed hebben.

Omdat Jacqueline ook graag wat voor haar buurt wil doen, heeft ze nu een plan gemaakt om een buurtfeest te organiseren. Perspectief Zutphen ondersteunt haar daarbij. Want financieel heeft ze het dan wel niet breed, ze heeft wel veel te geven.

© Foto: Patrick van Gemert