© Foto: Omroep Gelderland

De psychiatrische en verslavingszorg horen al ruim een eeuw bij het Achterhoekse dorp Rekken. Als je door het Achterhoekse dorp rijdt dan kun je niet om de instellingen heen en daarom is het volgens oud-medewerkers tijd voor een museum. In het oude zwembad van voormalig TBS-kliniek Oldenkotte is de afgelopen maanden hard gewerkt om het museum vorm te geven, zo schrijft Omroep Gelderland. Vanaf woendagmorgen kan er een ‘duik in de historie van de Rekkense klinieken genomen worden’.

“Een half jaar geleden was dit nog een donkere, bedompte ruimte”, vertelt Henk Sieben die jarenlang in de Rekkense klinieken heeft gewerkt. “Ondernemers en mensen uit het dorp en medewerkers van Tactus hebben er samen voor gezorgd dat we nu eindelijk de geschiedenis van de instellingen kunnen vertellen.”

Het is dit jaar tien jaar geleden dat TBS-kliniek Oldenkotte in Rekken de deuren moest sluiten. Inmiddels is het gebouw opgeknapt, ‘opengesteld’ en zit verslavingszorg Tactus in het pand. De beveiligingspoort is er nog steeds, maar de deuren staan inmiddels wagenwijd open. Het ontstaan van de Rekkense klinieken gaat meer dan een eeuw terug in de tijd. Begin negentiende eeuw bestaat Rekken uit een kleine kern met daaromheen heidevelden. Die heidevelden worden ontgonnen en langzaamaan ontwikkelt het Achterhoekse dorp zich.