© Foto: Landelyk Lochem

Jaarlijks vindt in het tweede weekend van mei de Nationale Molendag plaats. De Vereniging Hollandsche Molen organiseert deze dagen om te benadrukken dat molens en Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Molens behoren tot het monumentale erfgoed waar we trots en zuinig op moeten zijn.

Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei openen in en om de gemeente Lochem ook de Zwiepse Molen, de Gorsselse Molen en de Warkense Molen hun deuren voor publiek. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de molen en de bijgebouwen. Landelyk Lochem heeft met hulp van de gemeente Lochem een korte sfeerimpressie gemaakt van de genoemde molens. Het doel van de video ‘De magie van de Molens’ is om de toeristische meerwaarde van de molens te benadrukken én de molenaars een steuntje in de rug te geven.

De Gorsselse Molen en de Warkense Molen zijn op zaterdag geopend voor bezoekers. Je kunt een kijkje nemen in de molen, waar de molenaar je graag te woord staat. In Gorssel is in bijgebouw ‘De Stoom’ een grote tweedehands boekhandel gevestigd. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de molen. Bij de Warkense Molen, tussen Almen en Warnsveld is een heus bakkersmuseum ingericht. De bakker vertelt welke weg het graan van het veld aflegde om in de schappen van de bakkerij te belanden. De Zwiepse Molen is doorgaans het hele weekend overdag geopend. Naast de molen is er in het bijgebouw een horecagelegenheid, een winkeltje met streekproducten en een koffiemolenwand.