© Foto: Nicolaes van Geelkercken (tekenaar), Gelders Archief Arnhem

Het nieuwste 18e nummer van het tijdschrift ‘Um Zellem’, uitgegeven door de Oudheidkundige Vereniging Salehem, biedt weer een rijke verzameling verhalen die variëren van lokale historie tot nostalgische anekdotes. Dit weekend liggen de exemplaren weer in de winkel en worden thuisbezorgd bij de 700 leden van de Oudheidkundige Vereniging Salehem.

Een centrale plaats is deze keer ingeruimd voor de oude kaart van de Halse Mark uit 1643, gemaakt door de bekende Arnhemse cartograaf en landmeter Nicolaes van Geelkercken. Aanleiding was ‘een dispuyt tussen gebruykers van ‘t Heeren Veen en die van Hal’. Om verdere problemen te voorkomen moesten de grenzen van de Halse mark nog eens precies worden vastgelegd. Het artikel is verluchtigd met schilderijen van de hand van De Planque zelf.

Verder een verhaal dat Job de Gelder heeft opgetekend uit de mond van Dine Wolsink-Wassink, waarin ze haar herinneringen deelt aan haar jeugd in de buurtschap Oosterwijk. In de serie over oude ambachten deze keer aandacht voor het verdwenen vak van de melkrijder, ofwel de melkboer zoals hij toen werd genoemd. Bennie Schieven en Hans Teeuwsen komen aan het woord.

De rubriek Toen en nu in dit nummer gaat over de nieuwbouw die de laatste jaren is gereed gekomen in de Oranjewijk in Zelhem. In de rubriek over vrijwilligers van museum Smedkinck wordt deze keer huismeester Jan te Mebel in het zonnetje gezet. Al bijna 20 jaar is hij regelaar en aanspreekpunt voor de vele andere vrijwilligers en de bezoekers.