In Noord- en Oost Gelderland zijn afgelopen week tijdens de Week tegen Ondermijning dertig integrale controles uitgevoerd, daarbij zijn onder andere 23 aanhoudingen verricht. De samenwerkende partners zijn zeer tevreden over de opbrengst van de themaweek.

“Als gemeenten, politie, OM, RIEC, Belastingdienst, UWV, LIV, douane, Arbeidsinspectie, Marechaussee en KMAR hebben we samen met onze partners laten zien dat wij als overheid optreden tegen ondernemende criminaliteit”, geeft Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst, aan. “Ondermijning staat hoog op de agenda en we doen er alles aan criminaliteit tegen te gaan.” In de Week tegen Ondermijning is er extra aandacht besteed aan ondermijnende criminaliteit, daarbij gebruikt de onderwereld de bovenwereld en wordt er veel economische schade aangericht. Het doel van de week is om mensen bewust te maken dat het ook in deze gemeenten speelt, de risico’s te laten zien en wat je eraan kunt doen.

Inwoners konden in onder andere Bronckhorst demonstratiecontainers met een hennepkwekerij en de cocaïnewasserij bekijken om signalen te leren herkennen. “Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn wat ondermijnende criminaliteit is en hoe je dit kunt herkennen”, vertelt José Rooijers, districtschef bij politie Noord- en Oost-Gelderland. “Hier is de afgelopen week ook extra op geïnvesteerd.” Daarbij zijn er ook preventieve bezoeken gebracht aan buitengebieden, waarbij boeren en andere ondernemers zijn gewaarschuwd voor de gevaren van ondermijning. Ook zijn er tips gegeven waar ze op kunnen letten en wat ze kunnen doen als ze een situatie niet vertrouwen.

Opbrengst themaweek

Tijdens de dertig integrale controles zijn 125 locaties en 293 garageboxen bezocht door de gemeenten en omgevingsdiensten. Hierbij zijn diverse misstanden aangetroffen, zoals illegale detailhandel, milieu overtredingen en strijdigheid met het bestemmingsplan. Daarbij zijn 667 voertuigen en 25 boten gecontroleerd. Naast de 23 aanhoudingen, zijn er ook 161 processen verbaal opgemaakt, is er één kilo coke aangetroffen, 2100 euro aan openstaande boetes betaald en 715 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Foto: REGIO8 (archief)

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8