Het kwetsbare natuurgebied Korenburgerveen bij Winterswijk is maandagmiddag door een klein honderdtal actievoerende boeren uitgeroepen tot Duits grondgebied. De agrariërs ageren daarmee tegen de stikstofmaatregelen die de Nederlandse overheid wil invoeren.


“Wij proberen te bereiken dat de politici die in de Tweede Kamer hun stem moeten uitbrengen rondom de wet gaan nadenken met nuchter boerenverstand”, aldus Thijs Wieggers, een van de actievoerende boeren. Met de ludieke actie werd het kwetsbare natuurgebied zogenaamd ‘geannexeerd’ door Duitsland, waardoor de minder strenge Duitse stikstofregels zouden gelden. In werkelijkheid moet in Nederland de uitstoot rond Natura 2000-gebieden flink worden ingeperkt, tot frustratie van de aanwezige boeren. “De Nederlandse overheid baseert alles op één model, terwijl de rest van Europa andere modellen hanteert”, vertelt actievoerder Ronald Wolters. “Nederland is daar uniek in, maar daar wordt het hele natuurbeleid in Nederland op afgerekend.”

Maandag vonden er verspreid door heel Nederland acties plaats. De komende dagen verwachten de boeren vaker op pad te gaan. Wieggers voelt daarbij veel steun vanuit de bevolking, ook bij acties op de snelweg: “Ik heb vorige week ook zelf over de snelweg gereden en ik heb weinig negatieve reacties gehad. Eigenlijk geen één, ik heb geen één middelvinger gezien. Dat is in het verleden ook wel eens anders geweest maar de bevolking ziet ook wel dat het onterecht is wat er gebeurd.”

‘Niet tegen iedereen lief zijn’
De acties van maandag in Winterswijk en ook in Varsseveld waren in zoverre publieksvriendelijk dat er weinig hinder werd ondervonden door het verkeer. Volgens Wolters blijven de acties niet ‘publieksvriendelijk’: “Jammer genoeg moeten we die waarschuwing mee geven. Dat wil niet zeggen dat we geweld gaan gebruiken, dat absoluut niet, maar een keer kunnen we niet meer tegen iedereen lief zijn.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8