In Vorden en Zelhem staan sinds een half jaar Slimme Bandenpompen waar automobilisten gratis gebruik van kunnen maken. Dit leverde een mooie besparing op: er werd 25.000 liter minder brandstof verbruikt, 85 ton CO2 bespaard en 550 vroegtijdig versleten banden voorkomen. De Slimme Bandenpompen werden door ruim 3000 mensen gebruikt, wat een totale besparing van 90.000 euro opleverde.

”Auto’s met goed opgepompte banden verspillen minder brandstof, rijden veiliger en zijn stiller. Met de Slimme Bandenpompen helpen we u dus direct klimaatvriendelijker, veiliger en schoner de weg op. Meer dan 60 procent van de auto’s rijdt met een te lage bandenspanning en 7 procent heeft zelfs een lekke band” geeft een woordvoerder van de gemeente Bronckhorst aan.

Een auto met goed opgepompte banden rijdt zuiniger en stoot minder CO2 en fijnstof uit. De gemiddelde besparing per keer gebruik per auto is 5 liter brandstof. Bovendien gaan de banden langer mee door minder slijtage. Ook is de remweg korter, de wegligging beter en rijdt de auto stiller.

Foto: RTV Ideaal (archief)