De Stichting Achterhoek Toerisme en MTB-Achterhoek zijn in de Achterhoek bezig met de aanleg van fietsroutes voor mountainbikers. De aanleg vindt in vier fases plaats. In Varsseveld (de Vennebulten) is begonnen met de aanleg van een route die deel uitmaakt van fase drie. Deze MTB-route maakt onderdeel uit van de MTB-route Aalten-Slangenburg.

De MTB-route in de Vennebulten loopt grotendeels over bestaande wegen en paden, daarnaast worden zogenaamde singletracks aangelegd. Doel hiervan is onder andere het routegebruik te reguleren; Door MTB-ers een eigen parcours te geven, is er minder conflict met andere gebruikers zoals wandelaars en fietsers en en voorkom je dat ze door gebieden fietsen waar dat minder wenselijk is. De MTB-route die kort geleden samen met omliggende fietsverenigingen is uitgezet, voorkomt willekeurig recreatief gebruik en zorgt er juist voor dat het gebied wordt ontlast.

De aanleg van de MTB routes is een regionale uitvoeringsopgave die onder regie van Stichting Achterhoek Toerisme binnen het grondgebied van de gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek en Doetinchem tot stand wordt gebracht. Elders in de Achterhoek worden ook vier andere MTB-routes gerealiseerd waaronder in Zelhem. De aanlegkosten van de MTB-routes worden door de provincie Gelderland en de betreffende Achterhoekse gemeenten samen gedragen. Stichting Achterhoek Toerisme coördineert de uitvoering.

Foto: Achterhoek Tourisme