Boeren krijgen van de Tweede Kamer twee weken langer de tijd om hun aardappelen te oogsten. Een voorstel daarover van BBB en SGP is aangenomen. Vanwege strengere milieueisen moeten de aardappelen eigenlijk voor 1 oktober zijn geoogst, maar door een nat voorjaar is het grootste deel nog niet volgroeid.

Dat wat betreft de Tweede Kamer de piepers uiterlijk 15 oktober uit de grond moeten zijn, is volgens boer Bert Sloetjes uit Halle nog steeds niet werkbaar. “Als we twee weken respijt krijgen is dat prachtig, maar het is absoluut niet zo dat we in die twee weken alles kunnen rooien. We rooien eind oktober en begin november ook nog. Ze kunnen het verbieden, maar we gaan gewoon onze eigen gang en een eventuele boete nemen we voor lief” aldus Sloetjes tegen Omroep Gelderland.

Sloetjes heeft sterkte twijfels of Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met het voorstel gaat instemmen. Of de motie nou wel of niet wordt uitgevoerd, Sloetjes blijft zich sowieso verzetten tegen de verplichting om in oktober te oogsten.

© Foto: Omroep Gelderland