Een delegatie uit de Achterhoek heeft woensdagavond in Den Haag hulp gevraagd om de RegioExpres gerealiseerd te krijgen. Om de snellere treinverbinding tussen de Achterhoek en Arnhem mogelijk te maken moet er dubbelspoor komen tussen Doetinchem en Didam en daar is geld van Het Rijk voor nodig.

“Ik merk dat er in Den Haag steeds meer aandacht komt voor onze regio”, zegt Rens Steintjes. Naast wethouder van Doetinchem is hij één van de kartrekkers van de RegioExpres. “Het gaat om een miljoenenproject en dan is het nuttig om hier in Den Haag te komen lobbyen.” Al wandelend over het toekomstige traject, afgebeeld op de vloeren in Nieuwspoort, konden Tweede Kamerleden alvast kennismaken met de RegioExpres. De provincie Gelderland stemde onlangs in met een bijdrage van dertig miljoen euro voor de RegioExpres en hoopt dat Het Rijk nu ook bijdraagt om de snellere spoorverbinding mogelijk te maken. “We kunnen het niet alleen betalen als provincie”, zegt gedeputeerde Jan van der Meer. “Het spoor is ook van Het Rijk. Wij verwachten een bijdrage van minstens zestig miljoen euro van de landelijke overheid. Als ze daar mee instemmen, dan kunnen we aan de slag.”

De RegioExpres stopt tussen Winterswijk en Doetinchem overal, om daarna zonder stoppen door te rijden naar station Arnhem. De reistijd tussen de Achterhoek en Arnhem wordt daarmee met dertien minuten verkort. Voor reizigers richting de Randstad levert de RegioExpres zelfs een tijdswinst van twintig minuten op. “De RegioExpres maakt dat de Achterhoek in de toekomst snel en robuust bereikbaar is”, vindt Steintjes. “Dat betekent dat mensen in deze regio kunnen komen wonen, dat we vacatures kunnen invullen en dat we stagiaires hier naar toe kunnen halen. Dat staat of valt met een goede bereikbaarheid en een betrouwbare verbinding.”

Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wil snel duidelijkheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen of Het Rijk meebetaalt aan de RegioExpres. “Ik ben van plan daar opheldering over te vragen middels Kamervragen”, zegt Van der Graaf. “Ik ben benieuwd hoe zij aankijkt tegen de RegioExpres en hoe zij de onderzoeken weegt die zijn gedaan naar de snelle treinverbinding. Ik hoop dat de staatssecretaris bereidt is om daar een stap in te zetten.”

Gedeputeerde Van der Meer verwacht dit jaar duidelijkheid te krijgen vanuit Het Rijk. “Ik hoop dat we in het najaar afspraken kunnen maken met het Ministerie”, zegt Van der Meer. “Daarna kunnen we ook verder met de planvoorbereiding en kunnen we verder.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8