Woensdagavond waren in de uitzending van Achterhoek Totaal Politiek Lochem lokale vertegenwoordigers van twee landelijke politieke partijen te gast. Presentator Bart van der Meij sprak met Klaas van Eldijk van Volt en vervolgens met tijdelijk Statenlid Bas Kuijer en Lochemer Edwin van de Veldt van de Partij voor de Dieren.

Van Eldijk vertelde dat Volt meer een beweging is, dan een politieke partij. Volt is in 31 landen in Europa aanwezig. In de gedachte van Volt, zo vertelde Van Eldijk, maken de leden het beleid van de beweging. Omdat Volt ongeveer vier jaar bestaat wordt nog doorlopend gewerkt aan het verbeteren van dat proces. Inhoudelijk houdt Volt van het verder brengen van goede ideeën uit de praktijk, maar ook van de inbreng van kennis van binnen en buiten Volt. Als voorbeeld noemde hij de boerderijen rond Lochem die experimenteren met nieuwe productievormen en verdienmodellen. Volt zoekt niet naar grote beleidsveranderingen, maar naar geleidelijkheid via slimme en goede stappen. In de Achterhoek kent Volt zo’n 200 leden, waarvan er ruim 20 zeer actief zijn. Kandidate voor de Tweede Kamer Sanne van der Lugt heeft haar focus op Gelderland. Meer over Volt is straks te vinden via de QR-code op de verkiezingsposter van Volt. Nieuwe mensen die geïnteresseerd zijn of lid willen worden zijn welkom. Na een aanmelding volgt altijd een reactie, aldus Klaas van Eldijk.

Vervolgens sprak Bart met twee leden van de Partij voor de Dieren. Allereerst spraken ze over het opnemen van de rechten van dieren in de Grondwet, zoals dit in het verkiezingsprogramma is opgenomen. Kuijer en Van de Veldt gaven aan dat dieren net zo behandeld moeten worden als mensen. Uit een presentatie die door de werkgroep Lochem van de partij werd georganiseerd, waarin de schrijvers van het boek Onder de Beesten hun ervaringen deelden, blijkt volgens de heren dat dit in de agrarische sector zeker geen gemeengoed is. De schrijvers gingen undercover in de bio-industrie en vertelden over de harde realiteit ervan. Volgens Kuijer en Van de Veldt is dit zeker in Gelderland, maar waarschijnlijk ook in de Achterhoek het geval. De Partij voor de Dieren snapt dat de agrarische sector niet zo maar veranderd, maar verwijst ook naar twee Twentse broers die hun zuivelboerderij omvormde naar een bedrijf dat sojamelk produceert.

Na de uitzending nuanceerde de heren hun verhaal nog door aan te geven dat er niets tegen het eten van eerlijk vlees is, maar dat de industrie aan banden moet worden gelegd. In het progravan de partij gebeurt dat door de vee-industrie met 75 procent te laten krimpen en om te vormen tot natuurvriendelijke akkerbouw.

© Foto: RTV Ideaal / Dick Klein Geltink