Samenwerkende (zorg)organisaties in de Achterhoek zijn onaangenaam verrast door recente uitspraken van Pier Eringa, bestuursvoorzitter van Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. Eringa waarschuwde vrijdag dat na de voorgenomen sluiting van de afdelingen Verloskunde en Spoedeisende Hulp in Zutphen ook collega-ziekenhuizen in de Achterhoek waarschijnlijk niet aan bezuinigingen zullen ontkomen.

Eringa heeft twijfels of de huidige ziekenhuiszorg in de Achterhoek wel klaar is voor de toekomst. Bestuurders van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, de Huisartsenorganisatie Oost-Gelderland en Huisartsenzorg Oude IJssel gaven zaterdag een reactie op die uitspraak, samen met burgemeesters Mark Boumans van Doetinchem en Joris Bengevoord van Winterswijk. “Het Integraal Zorgakkoord en de uitdagingen waar de zorgsector voor staat, vragen juist van ons dat we nauw samenwerken om de zorg in onze regio blijvend optimaal te organiseren en zo goede patiëntenzorg te blijven garanderen, nu en in de toekomst. Dat is precies wat ondergetekende organisaties doen. De sleutel tot de Achterhoek als gezondste regio, met goede en toekomstbestendige zorg voor inwoners, ligt in de goede samenwerking binnen ons netwerk.”

Burgemeester Mark Boumans reageerde ook op persoonlijke titel op de uitspraak van Eringa. “Bijzonder dat je eerst je eigen ziekenhuis in Zutphen de nek omdraait en vervolgens het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk hetzelfde voorspelt”, aldus Boumans in een bericht op Twitter. “Wie denk je dan te zijn?”.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal