De Achterhoekse economie staat onder druk omdat duizenden inwoners de komende jaren stoppen met werken en van hun pensioen gaan genieten. Dat blijkt uit de Achterhoek monitor. Door vergrijzing is het probleem in die regio groter dan elders in Gelderland. De gevolgen voor de Achterhoekse economie zijn fors aldus Omroep Gelderland.

“Het gaat heel goed met de Achterhoekse economie, wat eigenlijk heel bijzonder is in deze coronacrisis”, zegt Willem Buunk. Hij is wethouder in de gemeente Bronckhorst en houdt zich namens de Achterhoekse gemeenten bezig met onder meer werkgelegenheid. “Het niveau van de economie is hoger dan ooit en we hebben meer banen dan ooit.”

Twaalf procent van de Achterhoekers is namelijk 60 jaar of ouder. Het lijkt er op dat er per jaar 4800 mensen pensioengangers vervangen moeten worden. Tot 2030 loopt dat aantal op naar 15400 mensen. Het aantal jongeren dat in deze regio aan het werk gaat is echter niet groot genoeg en dat zorgt voor tekorten. Twee jaar geleden leek het erop dat er per jaar 1250 mensen te weinig waren om alle vacatures in de Achterhoek te vervullen. Dat verwachte tekort is nu gegroeid naar 1450 mensen. Vooral in de techniek, zorg en ICT moeten veel ouderen vervangen worden.

Foto: Omroep Gelderland