Bestuurders uit de Achterhoek hebben woensdag met minister Hugo de Jonge de woondeal ondertekend. Volgens de plannen is er in de verschillende gemeenten ruimte voor in totaal 8.400 woningen, maar de gemeenten willen meer.

Volgens de ondertekende woondeal voor de Achterhoek komen de meeste woningen in Doetinchem, met een kleine 2.500. Daarna volgen Oude IJsselstreek (1.500), Bronckhorst (1.000), Winterswijk (900), Oost Gelre (895), Berkelland (875) en Aalten (750). Minister De Jonge tekende daarnaast afspraken met Regio Foodvalley, Stedendriehoek, Groene Metropoolregio, Noord-Veluwe en Rivierenland. “De woondeal is een mooie bevestiging van dat waar we al mee bezig waren”, aldus de Berkellandse wethouder Arjen van Gijssel, ook voorzitter van Wonen & Vastgoed binnen 8RHK Ambassadeurs. “Wij willen woningen toevoegen die passen bij de behoefte in onze regio en daarin waar mogelijk samenwerken met de provincie Gelderland en het Rijk.”

Ondanks de afspraken met minister De Jonge, hebben gemeenten nog steeds hun eigen ambitie. Zo hoopt Bronckhorst tot 2030 in totaal 1.700 woningen toe te voegen, dat staat ook opgeschreven in de coalitieplannen. De afspraak van duizend woningen voelt niet als een verlies, liet wethouder Emmeke Gosselink weten: “Juist omdat we ruimte krijgen om additioneel bij te bouwen, maar we moeten ook reëel kijken, we hebben te maken met stijgende bouwkosten en een gebrek aan arbeidskrachten.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: 8HRK ambassadeurs