Twee jaar lang kregen de Achterhoekse toernooien een noodgedwongen pauze opgelegd door het Coronavirus, dat de hele wereld zo goed als lam legde. Nu bijna alle maatregelen afgeschaald zijn, gaan de organisaties in Groenlo, Ruurlo, Terborg, Zieuwent en Zutphen weer met volle kracht aan de slag om daar verder te gaan waar ze in 2019 geëindigd zijn: het organiseren van een fantastisch jeugdtoernooi. Geen enkele regio in Nederland kent zoveel toptoernooien in een klein gebied als de Achterhoek. FC Zutphen kon in augustus vorig jaar alweer een beetje proeven aan dat gevoel. Zij hielden hun O13-toernooi op één zaterdag, maar zowel clubs als organisatie waren blij weer te kunnen voetballen.

Vooruitkijken is het devies bij de organisaties van de vijf Achterhoekse toernooien, die al jaren aan de weg timmeren. In Terborg wordt komend jaar het internationale toernooi voor spelers onder 18 jaar voor de 41e keer gehouden en is daarmee het oudste internationale toernooi in de regio. Ook het Karel Stegeman toernooi in Ruurlo kent al een lange traditie. Vanaf 1985 wordt op sportpark ’t Rikkelder een internationaal toernooi georganiseerd, waarbij de spelers van O19 bijna allemaal bij gastgezinnen verblijven. Het Marveld Tournament, dat ieder jaar op de velden van Grol wordt gehouden is één van de meest toonaangevende toernooien. In 1990 begon men met slechts één buitenlandse ploeg, maar inmiddels is het niet meer weg te denken van de internationale toernooikalender voor spelers onder de 15 jaar. In Zieuwent en Zutphen komt de jongste voetbaljeugd hun kunsten vertonen. Op het Seesing Tournament, net als in Ruurlo traditioneel tijdens de Pinksterdagen, komen de talentjes van onder de 12 jaar aan bod, terwijl in augustus in Zutphen dezelfde categorie gaat spelen, maar dan behoren ze tot de onder 13. In Zieuwent wordt het toernooi al sinds 2003 georganiseerd, terwijl FC Zutphen gastheer werd van het toernooi in 2016. Daarvoor was voetbalvereniging Vorden jarenlang de gastheer van deze leeftijdsgroep.

De nationale en internationale topclubs komen graag naar de Achterhoek voor deze aansprekende toernooien, omdat ze intussen weten dat de organisatie goed in elkaar steekt, dat de gastvrijheid bijzonder hoog is, de accommodaties er prachtig bij liggen en de Achterhoekse gemoedelijkheid ervoor zorgt dat het ieder jaar wederom een voetbalfeest wordt of het nu in Groenlo, Terborg, Ruurlo, Zieuwent of Zutphen wordt gehouden.

Foto: RTV Ideaal (archief)