Woensdagavond waren Jelle Soubring en zijn partner Jesse Sprikkelman te gast in de politieke uitzending van Radio Ideaal vanuit Lochem. Beide zijn benaderd door Calle Jansen van Lochem Groen om actie te voeren voor een “regenboog” zebrapad in de gemeente Lochem. De gemeente Zutphen heeft afgelopen week besloten dat het zebrapad er mag komen en wel voor het station in Zutphen. Er werd zelfs gesproken over een monument of regenboog bankjes. In Lochem vindt men het onveilig en het idee is om nu een soort “pad” in de binnenstad te maken. Daarover is nog niets besloten door de gemeente Lochem.

Jelle en Jesse zijn van mening dat het belangrijk is dat voorstanders voor LHBTI uitingen zich meer moeten laten horen. Nu zijn er jammer genoeg nog steeds meer tegenstanders dan voorstanders en dus hopen Jelle en Jesse dat er meer initiatieven worden gestart in de diverse gemeentes om meer aandacht te geven aan de LHBTI gemeenschap. Daarnaast is het ook belangrijk dat de LHBTI gemeenschap méér en méér wordt betrokken bij lokale en regionale activiteiten. Maar ook bij bijvoorbeeld de 4 en 5 mei herdenkingen. In Zutphen gaat dat waarschijnlijk ook gebeuren. Of en hoe dat in andere gemeente is geregeld is niet bekend. Het is belangrijk dat vanuit de samenleving zelf initiatieven worden gestart om, op welke manier ook, meer aandacht te vragen én te geven aan de LHBTI gemeenschap.

”Wat we moeten accepteren dat iedereen kan en mag doen wat hij of zij zelf wil. Als voorbeeld is de GAY pride in Amsterdam. Daar wordt ‘gevierd’ dat de LHBTI gemeenschap even zichzelf kan zijn. Voor de dialoog zou een burgerberaad een mogelijkheid zijn” aldus Jelle en Jesse. Als laatste vinden Jesse en Jelle het belangrijk dat de LHBTI gemeenschap, maar ook de seksuele voorlichting die daarbij hoort meer wordt besproken op scholen, jeugdhulpverlening of kinderbescherming. ”Het zou mooi zijn als er binnenkort meer regenboogvlaggen, zebrapaden of andere zichtbare uitingen te zien zijn in de Achterhoek en daarbuiten”.

© Foto: RTV Ideaal – Koos Zijp