Op verschillende plekken in de Achterhoek is in de afgelopen week een wolf gezien. “Waarschijnlijk is het een zwerver, een wolf die op zoek is naar een plek om zich te vestigen” aldus de gemeente Aalten. Of de wolf al dan niet in de Achterhoek blijft, is moeilijk te voorspellen.

De wolf is een beschermde diersoort. Het dier moet daarom met rust worden gelaten. De (mogelijke) aanwezigheid van een wolf, roept onder andere verschillende reacties en vragen op zoals natuurliefhebbers die het interessant vinden, ongeruste inwoners en veehouders die zich zorgen maken over hun dieren. Voor veehouders is het van belang maatregelen te treffen om het vee te beschermen. Dat kan door de dieren ’s nachts niet buiten te laten of ze omringen met flexnetten waar stroom op staat. Het blijft mogelijk om in de natuur te wandelen of te fietsen, want de kans om een wolf tegen te komen is heel klein. Mocht het wel gebeuren, dan is het belangrijk om afstand te houden en de ontmoeting te melden bij de organisatie ‘Wolven in Nederland’.

De wolf zal bij een ontmoeting in de meeste gevallen uit zichzelf weggaan. Mocht dat niet het geval zijn dan helpt het om het dier af te schrikken door jezelf groot te maken, en met de armen te zwaaien en geluid te maken. Een wolf zal niet snel het gevecht met een hond aangaan. Dat doet hij alleen als er direct gevaar dreigt. Op de website www.wolveninnederland.nl zijn verschillende organisaties te vinden die samenwerken aan het tot stand brengen van conflictarm samenleven met de wolf. Bij deze site kunnen mensen ook terecht die een wolf hebben gezien.

© Foto: Dierenbescherming