Zondagmorgen ontvingen Monique Schieman (73) én Art Schieman (76) uit Hengeloeen koninklijke onderscheiding. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Marianne Besselink tijdens een speciale bijeenkomst voor vrijwilligers van stichting l ‘Accolade in Zeist.

In 1996 kreeg een jarenlang aanwezige droom en idee van mevrouw Schieman, ondersteunt door partner Art, concrete vormen. De Droom: mensen met een beperking een zorgeloze vakantie bezorgen. Begin 1997 wordt daartoe de Stichting L’Accolade opgericht. De stichting is opgericht vanuit de overtuiging dat iemand met een lichamelijke uitdaging het recht heeft op een echte vakantie. Samen met het gezin, partner of vrienden. Een plek waar unieke momenten worden gecreëerd, vanwege de onbaatzuchtige omgang met elkaar. Tussen rolstoelende en niet-rolstoelende mensen, het gezin, geliefden én vrijwilligers.

Naast het verwezenlijken van haar levenswerk voor de stichting is mevrouw Schieman nauw betrokken bij het project ‘Vredesvlam’. Sinds 2017 brandt de Vredesvlam in Hengelo. Op 27 november, tijdens de vrijwilligersdag en ter gelegenheid van onder meer het 25 jarig jubileum van de stichting werd het echtpaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

© Foto: Gemeente Bronckhorst