Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Eerste Kus, hoe romantisch is de Romantiek?

30 maart - 31 maart

Een kus, en zeker een eerste kus, roept allerlei romantische gevoelens op. Een wereld van roze wolken en vlinders in de buik. De liefde tussen prille geliefden is een van de favoriete onderwerpen in de geschiedenis van kunst en cultuur, Museum STAAL in de wolken. Met kunst uit de 19de eeuw, fotografie van Joost de Groot en hedendaagse kunst van Kim Rijntjes en Janet Timmerije. Om vervolgens neer te dalen in vitrines met literatuur en kunst uit de Romantiek. De enig Romantisch dichter van Nederland, A.C.W. Staring, wordt natuurlijk niet vergeten. In de Muzieksalon klinkt muziek. Alles met het thema ‘kus’ in de hoofdrol. Kruip in de Love Seat om een selfie te maken of een liefdesbrief te schrijven. Kinderen kunnen op zolder lezen en kijken naar de sprookjes van Grimm en Andersen.

Vriendschap, liefde en loyaliteit zijn grote thema’s voor de kunstenaars uit de Romantiek, maar ook de beleving van de natuur en het onderkennen van de grootsheid daarvan behoren tot het domein. Een wolkenlucht kan net zo goed een onderwerp zijn als een eerste kus, zoals beschreven door de dichter Staring in een van zijn beroemdste gedichten ‘Herdenking’. Die kus is absoluut romantisch, maar het gedicht rekenen we tot de Romantiek.

In Museum STAAL beleef je het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek. Dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840) hield van deze streek. In zijn voetsporen laten we zien hoe mooi, veelzijdig en gastvrij de Achterhoek is. Luister naar muziek in de salon en beleef de seizoenen schommelend bij de Staringkoepel, een prachtige theekoepel aan de rivier de Berkel. Geniet ook van de mooie beelden van kasteel De Wildenborch, waar de familie Staring nog altijd woont. En ontdek de vogeltjes die in de stamboom komen rusten.

Op zaterdag 30 maart 2024 om 15:00 uur wordt de tentoonstelling De Eerste Kus officieel geopend door Arthur Japin.

Gegevens

Begin:
30 maart
Einde:
31 maart