Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

33 schilderijen uit het Rijksmuseum komen naar Zutphen

20 januari - 12 mei

33 schilderijen uit het Rijksmuseum zijn voor het eerst te zien in Stedelijk Museum Zutphen tijdens ‘Hete Vuren, schatten uit het Rijks’. Hete Vuren is de laatste aflevering van de reizende tentoonstellingsreeks over de vier elementen, samengesteld door zes stadsmusea in Bergen op Zoom, Gouda, Harlingen, Hoorn, Venlo en Zutphen in samenwerking met het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten is met Hete Vuren de Elementenreeks compleet.

De schilderijen die zijn uitgekozen voor Hete Vuren zijn vooral werken uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Er zijn schilderijen te zien van bekende meesters waaronder Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook parels van minder bekende kunstenaars zoals Hendrik Jacobus Scholten en Anthony Oberman. In Hete Vuren worden met schilderijen en voorwerpen drie vurige verhalen verteld over huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. De focus ligt op de sociale dimensie van de Nederlandse identiteit. Huiselijk vuur wordt verbeeld in huiselijke taferelen, zogenoemde genrestukken van Hollandse bodem, waarin haardvuur en kaarslicht een hoofdrol spelen. Bij ambachtelijk vuur zien we werkplaatsen zoals die van een hoefsmid en een bakker. In de tentoonstelling is ook het historische zilver gemaakt door Zutphense zilversmeden te zien. Het vernietigende vuur toont de keerzijde: vuur is de bron van alle beschaving maar kan deze ook vernietigen, zoals te zien in schilderijen met zeeslagen en brand.

Tijdens de tentoonstelling wordt een vurig randprogramma aangeboden. Zo geeft singer-songwriter Marise op 25 februari een workshop zintuigelijk schrijven, waarbij deelnemers in het museum een werk uitkiezen om over te schrijven. In maart wordt er samen met Marise een muzikale activiteit georganiseerd speciaal voor mensen met dementie en op zaterdagavond 11 mei volgt een bijzonder concert binnen de muren van de Musea. Ook start op 11 februari een nieuwe kindercollegereeks met het thema vuur. Tot slot is er elke laatste zondag van de maand een gratis instaprondleiding door de tentoonstelling Hete Vuren. De tentoonstelling Hete Vuren is in Zutphen te zien van 20 januari t/m 12 mei 2024.

© Foto: Anthony Oberman, De schilder in zijn atelier, 1820, olieverf op doek, collectie Rijksmuseum

Gegevens

Begin:
20 januari
Einde:
12 mei
Site:
www.museazutphen.nl

Locatie

Musea Zutphen
Zutphen, + Google Maps