Duizenden anhangers hebben er twee jaar op moeten wachten, maar op het concert van Normaal in Lochem konden ze donderdag weer ouderwets høken. Leadzanger Bennie Jolink en zijn dialectrockers grepen het podium en lieten het publiek als vanouds genieten.


Uit alle windstreken van Nederland en van alle leeftijden kwam het publiek samen in Lochem voor het traditionele concert op Hemelvaartsdag. In het voorprogramma stonden onder meer Di-rect en BZB, maar het was duidelijk waar de duizenden bezoekers voor waren gekomen: het optreden van Jolink, Willem Terhorst (bas), Ferdi Joly (gitaar) en Timo Kelder (drums). Ook voor de bandleden zelf was het genieten na een lange coronastilte, vertelt bassist Willem Terhorst: “Als muziek maken je hobby is, is met een stel mensen op een podium staan het mooiste wat er is. Ik heb thuis een studiootje, en daar ben ik ook wel bezig. Maar dat is toch een beetje surrogaat.”

Opvallend is de diversiteit van de toeschouwers. De liefhebbers van Normaal komen uit alle windstreken van Nederland. Van tieners die voor het eerst bij een Normaal-concert waren, tot oudgedienden die de hoogtijdagen van de band meemaakten, generaties kwamen samen voor Normaal. “Die krijgen het natuurlijk met de paplepel ingegoten”, zegt Terhorst over de jongste Normaal-liefhebbers. “De onderwerpen van onze teksten zijn ook vaak belangrijk voor bepaalde groepen mensen.”

Nieuwe muziek
Het optreden geeft de mannen van Normaal energie, geeft bassist Terhorst aan. De bandleden werken ondertussen ook aan nieuwe muziek. “Het staat nog niet helemaal vast wat het precies wordt, maar we zijn wel met nieuwe nummers bezig”, vertelt Terhorst. “Maar dat is nog in een beginstadium. Van de meeste nummers zijn nog niet eens demo’s gemaakt.”

Alleen met Hemelvaart
Het laatste optreden op Hemelvaartsdag in Lochem was in 2019. Ondanks de vernieuwde energie moeten anhangers voor een volgend optreden weer even wachten, vertelt Terhorst: “Dat zal beperkt blijven tot één per jaar en dat is Hemelvaartsdag. Áls Covid niet weer roet in het eten gooit.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8