Drie Apache-helikopters van Defensie vliegen deze week bijzonder laag door het luchtruim van de Achterhoek. De piloten moeten zich onder meer verstoppen achter bomen voor een gesimuleerde vijand tijdens de oefening ‘Longbow Attack’.

“Het is een oefening die is gemaakt voor de gevechtshelikopters”, legt kapitein Jaap uit, die niet met zijn achternaam genoemd wil worden. “We oefenen de missies die vallen onder het verdedigen van ons grondgebied.” Het oefengebied voor de helikopterpiloten beslaat grote delen van de gemeenten Doetinchem, Montferland, Bronckhorst, Berkelland en Oost Gelre. “Dit gebied is in het scenario vijandig terrein”, zegt de kapitein. “Ze moeten dan laag vliegen om te zorgen dat ze hun missie kunnen uitvoeren en ook weer terug kunnen keren naar eigen grondgebied.”

Er is geen specifieke reden dat de Achterhoek is aangewezen als gebied. De keuze heeft te maken met de aanvliegtijd vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant. “In dit geval is dat een reële afstand”, verklaart kapitein Jaap. “En het luchtruim moet ook toepasbaar zijn voor ons. We kunnen bijvoorbeeld niet naast Schiphol gaan trainen. Vandaar dat we verschillende plekken in Nederland bezoeken voor oefeningen.”

Na de vorige Longbow Attack-oefening in de Achterhoek in maart, kwamen zes meldingen binnen, met name uit de omgeving van Hengelo. Vijf klachten en één compliment over de ‘mooie show’ die door de helikopters werd gegeven. Hoewel piloten rekening houden met bebouwing, snapt kapitein Jaap dat er overlast kan zijn: “Daarom proberen we het ook ver van te voren aan te kondigen via de gemeentes. Mensen kunnen dan zelf een beslissing nemen over hoe ze met hun dieren omgaan. De piloten zullen er rekening mee houden, maar dat is lastig als je laag vliegt.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8