Ruim tachtig medewerkers van Aviko in Steenderen hebben maandag het werk neergelegd voor een 24-uursstaking. De staking is een reactie op het uitblijven van een nieuwe cao. Het is de eerste keer in de ruim zestigjarige geschiedenis van het aardappelverwerkingsbedrijf dat er wordt gestaakt.

Volgens FNV-voorzitter Tuur Elzinga is de koek voor de werknemers echt op. “Ze staken niet zomaar want mensen in de Achterhoek zijn over het algemeen ontzettend loyaal”, aldus Elzinga. “Mensen bij de Aviko zijn trots op het bedrijf maar ze willen ook aan het eind van de maand hun boodschappen kunnen betalen.” In een schriftelijke verklaring meldt de directie van Aviko dat ze een goede balans hebben tussen het cao-pakket en de gezondheid van het bedrijf. Medewerkers en vakbonden FNV en CNV zijn het daar niet mee eens en deden daarom een cao-bod. “Wij vroegen om 8% procent loonsverhoging in twaalf maanden”, aldus FNV-vakbondsbestuurder Robert Wonnink. “De directie kwam met gemiddeld 6,3% over twaalf maanden.” De woordvoerder van Aviko zegt: “Dat bod is, binnen de huidige situatie en voor de toekomst van het bedrijf, onverantwoord.”

Medewerkers vinden het spijtig dat onder meer trouwe werknemers voor hun gevoel niet voldoende beloond worden. “We hebben best veel ouderen die al dertig of veertig jaar voor Aviko werken”, vertelt voorman Thijs Balvers. “Zij hebben zich echt ingezet voor Aviko, zij mogen echt een goede ouderenregeling hebben.” Volgens het bedrijf gaat de productie in de fabriek gewoon door, maar de stakende medewerkers buiten zijn daar minder zeker van. “Ik denk dat de impact best groot is, de productie ligt gewoon stil”, aldus Balvers. Zowel Aviko als de vakbond willen met elkaar in gesprek over de voorwaarden. Mochten de partijen opnieuw niet tot een overeenkomst komen, dan sluit FNV verdere acties niet uit.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal