De Bakfietsrace die tijdens de Zelhemse Zomerfeesten werd gehouden is na 21 jaar weer teruggekeerd. De race is een estafette waarbij dit jaar elf teams streden voor de felbegeerde Zelhem Cup. Het is de twintigste keer dat de race werd gehouden en als het aan de organisatie ligt zeker niet de laatste keer.

“De bakfietsen zijn nog steeds hetzelfde, het parcours is ook hetzelfde, alleen de rijders hebben zich vernieuwd en daar zijn we heel erg blij mee”, vertelt Ben Stoltenborg van de organisatie. “In 2002 hebben we voor het laatst gefietst en dat was echt nog de oude garde, maar nu is er jonge aanwas. Jonge talenten hebben zich aangemeld om te strijden voor de Zelhem Cup. Daar zijn we erg blij mee, want daar is de toekomst van de bakfietsrace van afhankelijk.” Patrick Olthuis is één van de deelnemers. “Mijn familie heeft altijd meegedaan”, vertelt de enthousiaste bakfietser. “We hopen op de eerste plaats.”

Stoltenborg heeft zelf ook mooie herinneringen aan het racen met een bakfiets. In 1986 is hij zelfs Nederlands kampioen bakfietsen geworden, in de Achterhoek. “Ik weet het nog goed”, vertelt de organisator. “Het was in Gendringen bij de laatste race van dat seizoen, toen zijn we daar gehuldigd als Nederlands kampioen”, geeft de organisator aan. “Als ik hier nu weer dan sta proef ik die oude sfeer weer, dat is echt geweldig.”

Bakfietsracen in Zelhem keert als het aan de organisatie ligt elk jaar weer terug tijdens de zomerfeesten. “De rijders die zich nu gemeld hebben tonen aan dat het leeft en dat het weer gaat leven, want de Zelhemse Zomerfeesten is niet van plan om het bij deze ene keer te laten”, vertelt Stoltenborg. “We gaan hier nog jaren plezier van beleven.” Organisator Lars Warsseveld geeft aan dat hij hoopt dat nog meer mensen zich aanmelden volgend jaar: “Dan gaan we het volgend jaar nog een keer organiseren en wie weet wel groter. We gaan het zien.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8