BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is dankbaar voor de steun die ze heeft gekregen uit de Achterhoek. In alle gemeenten in de regio werd haar partij de grootste, met uitschieters tot boven de veertig procent in plattelandsgemeenten Berkelland en Bronckhorst. Een proteststem wil ze het zelf niet noemen.

“Daarmee proberen ze het een beetje klein te houden”, zegt Van der Plas in reactie op de eclatante verkiezingszege bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten én het Waterschap Rijn en IJssel. “Laten er een paar proteststemmen bij zitten, maar normaal gesproken bleven die mensen thuis uit protest. Nu zijn ze juist naar de stembus gegaan. Dát is een wezenlijk verschil.” De verkiezingswinst op het platteland voelde ze al een beetje aankomen, maar de mate waarin verraste Van der Plas: “De Achterhoek is vanaf het begin al BBB-minded, dat zag je ook bij de Tweede Kamerverkiezingen. Maar ze hebben het nu extra laten zien, daar ben ik zeer dankbaar voor.”

Dat de partijleider mateloos populair is bleek wel bij de aftrap van de verkiezingscampagne in Beltrum, vorige maand. De tweedeling die momenteel voelbaar is in de samenleving werd daar ook tastbaar door een trekker die rondreed met de leus ‘Overheid en Media zijn niet te vertrouwen’. “Ik vind dat een hele harde uitspraak, want er zitten goede mensen bij de media en de overheid”, aldus Van der Plas, die hoopt dat de overheid meer voor verbinding kan zorgen. “Want ik snap het gevoel wel, de overheid mangelt ook gewoon heel veel burgers. De hele mindset moet anders.”

Dat is ook de belangrijkste insteek voor de formaties die nu volgen in de verschillende provincies. Bovenaan álle coalitieprogramma’s moet, wat Van der Plas betreft, staan dat de overheid in dienst staat van de burger: “Vaak is het andersom, mensen kunnen bijvoorbeeld de weg niet vinden als ze een bezwaar in willen dienen. Wij willen de burger in het hele beleid voorop stellen. Ik vraag ook aan provincies bij coalitieakkoorden om dat er als eerste regel in te zetten. De overheid is er voor de burger, en niet andersom.”

In Gelderland mag provinciale lijsttrekker Rik Loeters de kar nu gaan trekken. De voormalige Harderwijkse wethouder Gert Jan van Noort is inmiddels aangesteld als verkenner, woensdag maakt hij kennis met de partijvertegenwoordigers. “Hij is uit het juiste BBB-hout gesneden en zegt waar het op staat”, aldus Van der Plas over de Didamse lijsttrekker Loeters. “Hij is ondernemer, dus hij weet hoe het is. Los van de agrarische sector hebben ook MKB’ers te maken met een dwingende overheid die onuitvoerbare regels oplegt. Hij kan dat prima verwoorden.”

© Foto: REGIO8