De Achterhoek staat vol prachtige kastelen. Vanaf aanstaande maandag belichten de Ridders van Gelre de bijzondere geschiedenis van deze monumentale gebouwen in een nieuwe tv-serie op Omroep Gelderland. Ze reizen te voet langs de mooiste kastelen en landhuizen in de provincie en starten hun reis in de Achterhoek.

De meeste kastelen zijn ontstaan in de middeleeuwen. De Achterhoek was in die periode een lappendeken van heerlijkheden met een burcht als middelpunt. Vaak stonden de kastelen in het midden van een moerassig en ondoordringbaar gebied. Formeel bestuurden de kasteelheren een deel van de Achterhoek namens de graaf of de hertog van Gelre. In de praktijk gingen deze ridders vaak hun eigen weg.

Sommige middeleeuwse kastelen verdwenen in de loop van de geschiedenis. Van het enorme kasteel in Borculo zijn alleen enkele kelders bewaard gebleven. De Nettelhorst bij Lochem werd in de negentiende eeuw gesloopt. De nieuwe tv-serie Ridders van Gelre is vanaf maandag 11 oktober te zien bij Omroep Gelderland.

Foto: Omroep Gelderland