De Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) Reurinkweg in Ruurlo is vanaf donderdag gesloten. Dit heeft ProRail in overleg met de gemeente Berkelland besloten omdat de overweg, die niet kan worden afgesloten met slagbomen, voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

“De voormalige overweg ten zuiden van camping De Meibeek werd sporadisch gebruikt door fietsers en voetgangers”, laat de gemeente weten. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat willen alle 180 openbaar toegankelijke NABO’s opheffen om ongelukken rondom de overgangen te voorkomen. “Ook de gemeente wil graag onveilige situaties voorkomen”, reageert Berkelland. “Dit heeft geleid tot het besluit om de openbare NABO op te heffen.” Naast deze overweg, die volledig verdwijnt, is ook besloten om de onbeveiligde overweg in de Loorsteeg in Ruurlo aan te pakken. “Deze wordt veel gebruikt en heeft een belangrijke recreatieve waarde”, aldus de gemeente. Om de veiligheid rondom het spoor te verhogen wordt deze overweg beveiligd met bomen, bellen en lampen. Berkelland verwacht dat dit eind 2024 of begin 2025 wordt gedaan.

“Het verwijderen van de NABO Reurinkweg en het beveiligen van die aan de Loorsteeg zal de veiligheid voor het spoor- en wegverkeer aanzienlijk verbeteren”, laat de gemeente weten. De twee onbeveiligde spoorwegovergangen in Ruurlo waren de laatste twee NABO’s in de gemeente. Wethouder Gerjan Teselink is blij dat Berkelland tijd heeft gekregen om tot een beslissing te komen: “Een afweging tussen enerzijds de afsluiting van de Reurinkweg en anderzijds het openhouden van de Loorsteeg.” Provincie Gelderland draagt volgens de wethouder bij in de kosten die het beveiligen van de overweg met zich meebrengt.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: Stefan Verkerk