Op de festivals van de Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. zal er anders worden omgegaan met afval; te veel rotzooi komt nog naast de prullenbakken terecht. Daarom kan de bezoeker komend weekend op het Startschotgala afrekenen met afval: 10 lege bekers dragen de waarde van 1 festivalmunt. Inwisselen voor een drankje kan gewoon aan de bar. Met dit nieuwe initiatief wil de Feestfabriek in één klap, op een ongedwongen en gastvrije manier, álle bezoekers betrekken in de strijd voor een duurzamer festival.

De Feestfabriek start op 1 april met deze pilot, die moet bijdragen aan een verbeterde afvalstroom. Maar het is geen grap, want bezoekers rekenen straks daadwerkelijk hun bestelling af met muntjes én bekers. Drankjes in afwasbare hardcups en ingewikkelde statiegeldconstructies werden door de festivalorganisatie afgeschoten. “Op het Startschotgala is je beker niet waardeloos maar juist waardevol,” aldus Marcus ten Zijthoff, projectleider bij de Feestfabriek. “Na grondig beraad kiezen we voor deze eenvoudige oplossing. We verplichten de bezoeker tot niets en tonen ons gastvrij, de muntprijs zal niet stijgen door dit initiatief en meedoen is vrijblijvend en aantrekkelijk.”

Het Startschotgala wil per festivaldag duizenden bezoekers verwelkomen. Daarmee vormt het een gedegen proeftuin voor andere festivals van de Feestfabriek. Als deze pilot goed verloopt dan kan de bezoeker op de aankomende edities van Mañana Mañana en Zwarte Cross ook met bekers betalen. De werkwijze zal na het Startschotgala geëvalueerd worden en voor zowel Mañana Mañana als de Zwarte Cross wordt bekeken wat mogelijk nog gewijzigd moet worden.

Foto: Feestfabriek Alles Komt Goed B.V.