In de jachthaven Bommen Berend in Laag-Keppel is blauwalg in het water aangetroffen. Door de droogte en de warmte is er de aankomende tijd meer kans op de bacterie in Achterhoekse wateren.

De Gemeente Bronckhorst en Waterschap Rijn en IJssel waarschuwen om niet het water in te gaan bij de jachthaven. Bij aanraking kan er door de blauwalg huidirritatie ontstaan, evenals maag- of darmklachten. Deze waarschuwing geldt ook voor honden. Het waterschap heeft borden geplaatst bij de haven in Laag-Keppel om bezoekers te waarschuwen voor de bacterie. “Is er toch contact geweest dan is het verstandig de huid af te spoelen onder de douche”, waarschuwt het waterschap op hun site.

Het waterschap geeft aan dat er door de droogte en het warme weer de aankomende tijd meer kans is op blauwalg in vijvers, beken en plassen. “Als waterschap onderzoeken we op aanwezigheid van blauwalg en is het nu vooral wachten op koeler weer en regen”, aldus de organisatie. “Zodat het waterpeil stijgt en de (water)temperatuur daalt.”

Eerder werd bij de zwemlocatie het Blauwe Meer in Dinxperlo ook blauwalg gevonden. Op deze locatie wordt bijna elk jaar blauwalg aangetroffen. Ook in de gracht van Groenlo en in een vijver in Meddo aan de Van Eerdenweg werd de bacterie eerder aangetroffen.

Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8