Op 25 augustus 2023 was het 175 jaar geleden dat in Halle de eerste steen werd geplaatst voor een windmolen. Op de plek waar nu de imposante gebouwen van Coops Mengvoeders staan. Want dat bedrijf is er uit voortgekomen. Het jubileum was aanleiding voor amateurhistoricus Bennie Eenink om zich samen met oud-eigenaar Jan Coops te verdiepen in de geschiedenis.

Bennie heeft er een boek over geschreven dat als ondertitel heeft: “Hoe een windmolen in 175 jaar uitgroeide tot een dorp”. Want volgens Bennie was Halle voordat de windmolen er kwam niet meer dan een buurtschap van verspreid liggende boerderijen. Het dorp is vervolgens ontstaan tussen de molen en de kerk, die tien jaar later werd gebouwd.

Het boek bevat bijna 200 pagina’s, met meer dan 350 foto’s en afbeeldingen. Uiteraard leuk voor de Hallenaren, maar Bennie denkt dat het boek om meerdere redenen ook interessant kan zijn voor mensen buiten Halle. De firma Coops had ooit filialen in de Veldhoek, Westendorp en in de Heurne bij Ruurlo. Daar had Coops zelfs een café en in Silvolde was de Gerritsens Molen tien jaar eigendom van Coops.

Het boek wordt gepresenteerd op donderdagavond 16 november 2023 in Zaal Nijhof in Halle. De aanvang is 20:00 uur en iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis. Bennie vertelt daar het verhaal achter de boek. Aansluitend worden de eerste exemplaren van het boek aangeboden.

© Foto: amateurhistoricus Bennie Eenink