Achterhoekse boeren staan volgens Rutger van Lier op scherp om te protesteren tegen de op handen zijnde stikstofplannen van het kabinet. De agrariër uit Halle reageert daarmee op de oproep van Agractie-voorman Bart Kemp, maar Van Lier wil niet wachten tot 22 juni.

“Dat er groot en massaal verzet moet komen, ben ik het mee eens”, zegt Van Lier, die zelf met Thijs Wieggers leiding geeft aan een Achterhoekse boerenprotestgroep. “Maar ik denk dat er de komende tijd vóór 22 juni ook al het nodige gaat gebeuren.” Het kabinet komt vrijdag met nieuwe plannen om de stikstofuitstoot terug te brengen. Eerder lekte uit dat in de Gelderse Vallei en De Peel de emissie tot mogelijk tachtig procent naar beneden moet. Wat het concreet betekent voor de Achterhoek, waar met het Stelkampsveld (Borculo) en het Korenburgerveen (Winterswijk) ook kwetsbare gebieden (Natura 2000) zijn, is nog onbekend.

Toch staat de boerensector volgens Van Lier al op scherp. “Dit wordt massaal”, zegt de Hallenaar over mogelijke protesten. Het laatste grootschalige landelijke protest waar Achterhoekse boeren massaal bij aansloten dateert volgens Van Lier uit december 2020. “Ik zit in heel veel appgroepen door heel Nederland”, verklaart hij. “Ik proef dat de woede toeneemt en dat ze allemaal op scherp staan. Als de plannen heel kwalijk worden, praat je al snel over honderden trekkers die vanuit de Achterhoek komen.” Hoe de acties er concreet uit zien, kan Van Lier nog niet aangeven.

De Nederlandse overheid wil de uitstoot van boeren verminderen om de stikstofcrisis op te lossen, zodat er weer mogelijkheden komen om te bouwen. Onder meer de doortrekking van de snelweg A15 is daardoor niet mogelijk. Wat voor Van Lier wel acceptabel zou zijn qua stikstofmaatregelen? “Helemaal niks, we zullen met man en macht de Nederlandse overheid moeten laten inzien dat we hier absoluut niet aan mee gaan werken. Deze hele ingeslagen weg richting de stikstofplannen ze kunnen beter ten halve keren als ten hele dwalen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8