Zorgorganisaties in de Achterhoek doen een oproep aan familieleden om in de zomerperiode een extra handje te helpen in de zorg. De werkdruk in de sector loopt volgens de partijen al jaren op in de zomerperiode en de coronapandemie heeft dit nog eens versterkt.

“Als er in de zomerperiode meerdere mensen op vakantie zijn en er krijgt dan iemand binnen het team corona, dan is er opeens een gat wat niet opgevuld kan worden”, vertelt Arend Pleysier, woordvoerder namens de samenwerkende organisaties Azora, Buurtzorg, Careaz, De Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem en Sensire. Over het algemeen wordt er begripvol op de oproep om hulp van familie gereageerd, zegt Pleysier: “Naasten zien hoe betrokken het zorgpersoneel is dus als ze dan zelf een keer moeten bijspringen is dit over het algemeen geen probleem. Daarnaast kijken mensen in de Achterhoek meer naar elkaar om dan in het Westen van het land. We zijn hier minder individualistisch, dus mensen zijn sneller geneigd te helpen. Wel hebben we in de Achterhoek te maken met vergrijzing, dus op de langere termijn kan dit probleem alleen nog maar groter worden.”

De samenwerkende organisaties zijn hard op zoek naar oplossingen voor het personeelstekort. Hoeveel extra personeel er exact nodig is, kan de woordvoerder niet aangeven. Eén van de oplossingen ligt volgens Pleysier bij vernieuwende zorgtechnologie. “Je kunt hierbij denken aan een hulpmiddel dat helpt bij het aantrekken van steunkousen, zodat er niet iemand op locatie hiervoor hoeft te komen. Ook kan persoonlijk contact vervangen worden door bijvoorbeeld een videogesprek met een zorgprofessional”, aldus de woordvoerder.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8